UA-70778644-2
ANCA LUPES

MANAGER DE ARTIST – O PERSPECTIVA NOUA

Photo credit: jamdungentertainment.net 

Cum sa-ti gasesti un manager, ce trebuie sa faca el pentru tine si ce calitati trebuie sa aiba un manager bun – acestea sunt subiecte pe care le discut in timpul cursului Industria Muzicala Explicata. Vorbesc si despre si ce gen de cerinte poate avea un manager de la artistii lui, pentru ca orice contract, nu-i asa, e un drum cu doua sensuri.

Dar toate astea sunt teorie si in teorie pornesti intotdeauna de la cazul perfect: managerul super-profi si artistul mega-talentat si disciplinat.

In viata reala, de la albul cazului perfect pana la negru, relatia manager-artist strabate nenumarate zone de gri. Una dintre multiplele discutii avute pe tema asta cu colegi de-ai mei manageri m-a facut sa ma opresc asupra unei astfel de zone in postarea de azi.

Mai spun eu mereu o chestie la curs si nu numai – ca daca, artist fiind, nu stii sa evaluezi corect ce face un manager pentru tine, pierzi bani. Pierzi bani daca omul face prostii si tu nu stii sa-l opresti la timp si pierzi bani daca omul face treaba foarte buna, dar tu nu stii sa-l apreciezi la justa valoare si mai devreme sau mai tarziu te paraseste (sau – si mai rau – pleci tu). Evident ca asta e valabil pentru orice om din echipa ta sau din cercul tau de colaboratori.

Sa ne oprim putin asupra celei de-a doua variante – el face lucruri bune pentru tine ca artist, dar tu nu intelegi, nu ti se pare niciodata de ajuns, nu ai incredere… Apropo: cand i-ai spus ultima oara ‘multumesc’ managerului tau pentru ce face pentru tine. Nu numai lui – oricarui om din echipa ta. Fii sincer! Cand?

Daca nu ti se pare important sa le spui ‘multumesc’ oamenilor din echipa ta imagineaza-ti cum ar fi sa canti la fiecare concert in fata unui public care se uita la tine incontinuu nemultumit. Care, doar pentru ca a platit bilet, se simte dator sa anunte zgomotos de fiecare data cand ceea ce faci tu pe scena i se pare lipsit de valoare. Cand considera ca nu e bine, chiar daca e. Care nu este in stare sa aprecieze momentele valoroase ale reprezentatiei ci se concentreaza doar pe greseli. Ei? Cum e? Nasol, nu? Fix asa se simt si oamenii cu care lucrezi si care nu primesc nici un ‘multumesc’, nici o apreciere, nici un zambet sau o bataie prieteneasca pe umar. Mai ales cand tu esti un artist la inceput de drum si ei nu castiga mare lucru de pe urma ta. Cam cu cata bucurie, cu cata placere, cu cata daruire lucreaza pentru tine si, mai ales, cat timp crezi ca iti vor sta oamenii astia aproape?

Ai mereu impresia ca meriti totul si nu primesti nimic? Opreste-te putin si reevalueaza. Fa o lista cu ce primesti tu si ce primesc oamenii care lucreaza pentru tine. Nu te opri numai la castiguri materiale. Alaturi fa o lista cu ce investesti tu si ce investesc ei – inca o data, nu te gandi doar la bani. Si nu uita – nu ti se cuvine nimic! Trebuie sa castigi tot ce primesti.

Imi propusesem sa scriu pe tema asta mai demult si am tot amanat. Ieri insa am vazut video-ul asta si mi-am adus aminte. Pentru ca aici e fix demonstratia despre cum trebuie sa se comporte un artist in raport cu oamenii lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.