UA-70778644-2
ANCA LUPES

AI INCERCAT PATREON? DE CE NU O FACI ACUM?

Ce este Patreon? O alta poveste de succes care incepe cu “un artist cauta o solutie”.

Pe pagina platformei gasesti aceasta scurta poveste: “In 2013, muzicianul Jack Conte cauta o solutie pentru o problema: millioane de oameni ii apreciau videoclipurile de pe YouTube, dar numai cateva sute de dolari ii ajungeau in cont de pe urma acestui lucru. Chestiunea asta nu l-a multumit, asa ca a pus pe hartie o idee […] si i-a prezentat-o colegului sau de camera de la colegiu, Sam Yam, astazi co-fondator al Patreon. Acum suntem in 2018 si Patreon a devenit solutia pentru aceeasi problema a peste 100.000 de creatori.”

Source: patreon.com

Practic, Patreon este o platforma de crowdfunding care difera de cele clasice (Indiegogo, Kickstarter etc) prin faptul ca, in afara de sumele platite de sustinatori (numiti Patroni) per creatie (la fel ca in cazul platformelor clasice), permite creatorilor sa primeasca ‚salarii’ lunare de la Patronii lor, in schimbul unor productii recurente (care se repeta).

In cazul campaniilor clasice, in care banii se aduna pentru crearea unui produs, sistemul e acelasi – cei care contribuie cu bani primesc niste recompense, in functie de suma platita.

In cazul creatorilor care urmaresc un venit lunar, lucrurile difera, la fel si tipul de recompense.

Iata cateva exemple de utilizare a platformei de catre un artist pentru a primi fonduri in fiecare luna:

  • un artist/trupa lanseaza cate o piesa saptamanal/lunar
  • un artist/trupa lucreaza la un album si posteaza saptamanal sau mai des imagini de la sala de repetitii/studio, dau acces (doar patronilor) la primele inregistrari/single-uri. Daca filmeaza un videoclip, posteaza fotografii, imagini de la filmari, dau acces (doar patronilor) la trailerul clipului etc
  • un artist/trupa are un vlog saptamanal

Postarile de pe contul Patreon al unui artist sunt in general publice, insa exista posibilitatea ca anumit continut sa fie blocat doar pentru uzul patronilor (cei care cotizeaza). Acestea sunt ‚recompensele’ pentru cei care contribuie financiar.

Pentru a afla daca platforma da rezultate, am stat de vorba cu cativa creatori romani (artisti/vloggeri) care au conturi acolo si am aflat:

  • platforma intr-adevar functioneaza si majoritatea celor care si-au facut cont acolo au primit bani care le-au fost de folos in proiectele lor
  • ca sa functioneze, contul de Patreon trebuie promovat sustinut pe celelalte canale online ale creatorului (YouTube, website propriu, platforme de social media).
  • Pentru a-i mentine pe Patroni interesati, trebuie postat constant continut relevant (adica interesant pentru Patroni, care sa le arate ca artistul respectiv merita sustinerea lor)

Costurile – conform platformei – sunt de aproximativ 10% din sumele primite: 5% procentul pe care il retine platforma si aproximativ 5% totalul taxelor si comisioanelor bancare, in functie de modalitatea de a primi banii aleasa de creator (PayPal, transfer bancar etc).

Persoanele din afara Statelor Unite care isi fac cont pe Patreon trebuie sa completeze si un document fiscal, pe care platforma il pune la dispozitie la crearea contului.

Desi inventata de un muzican, platforma este deschisa tuturor tipurilor de creatori: artisti, vloggeri, fotografi, jurnalisti, traineri etc.

Patreon ofera creatorilor de toate tipurile inca o modalitate de a elimina toti intermediarii in relatia lor cu proprii fani.

Daca v-am facut curiosi si doriti sa aflati mai multe informatii despre cum sa creezi un cont, sa-l mentii, sa primesti banii donati de patroni etc, le gasiti aici.

Iata si un Top partial al creatorilor din domeniul muzical (pe care il gasiti integral aici).

 

One thought on “AI INCERCAT PATREON? DE CE NU O FACI ACUM?

  1. Pingback: Patreon cu explicații: cum funcționează acest "patronaj" al fanilorPagina personala Marius Matache | Biografie, anunturi concerte, muzica si multe altele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.