UA-70778644-2
ANCA LUPES

NU TE INTREBA CE POATE FACE RADIOUL PENTRU TINE, INTREABA-TE CE POTI TU SA FACI PENTRU RADIO

 

Ideea asta de articol mi-a venit zilele trecute la curs (editia a IX-a a IME) când o participantă, artistă, a spus ca una dintre piesele trupei în care cântă este difuzată de un radio online.

Am întrebat-o atunci dacă ea și colegii ei au făcut ceva ca să promoveze radioul ce le difuza piesa. Și pac! Mi s-a aprins beculețul.

Carevasazică ești artist independent, la început de drum. Ești în faza în care iți formezi și iți dezvolți baza de fani. Ai nevoie de ei ca de aer. Nu știi cum să faci și ce să mai inventezi ca să-i aduni. Ești frustrat ca muzica ta nu intră pe marile canale mass media. Atât de frustrat și supărat că nu vezi oportunitățile care iți apar în cale.

Un radio online iți difuzează piesa. Păi nu este asta o oportunitate? O ocazie ca alți oameni decât cei care-ți urmăresc deja pagina de FB și canalul de YouTube să-ți asculte muzica, să te descopere. Nu sunt mulți, dar sunt. Aaaa… ești nemulțumit că nu sunt sute de mii sau milioane? O soluție ar fi să te îmbeți cu prietenii supărat pe lume și pe viata și pe ‘mafia din industria muzicală’ (am făcut o fixație pe chestia cu ‘mafia’, nu-mi spuneți, știu!)

O alta soluție însă ar fi ca tu, colegii de trupă (daca ai) și prietenii vostri să promoveze radioul ăla online. Pentru că: 1. Mai mulți ascultatori pentru radio înseamnă mai mulți ascultători pentru muzica ta și 2. Radioul va remarca demersul tau și va reacționa la fel. Se va naște așa o relație de cross-promotion, o situație win-win pentru ambele părți care ar putea fi permanentizată și de aici te las pe tine să-ți imaginezi ce alte idei de promovare reciprocă ai putea dezvolta cu radioul respectiv.

Nu te pune în situația celui care nu vede pădurea din cauza copacilor. Încearcă să valorifici la maxim orice lucru, cât de mic, care ți se întâmplă în carieră.

E doar un caz punctual despre cum ai putea trage foloase de pe urma unei întamplari pe care inițial n-ai vazut-o ca pe o oportunitate.

Știu că o sa sune a citat motivational de pus pe FB, dar drumul către succes începe cu primul pas, un miliard de vizualizari ale unui clip tot de la 1 pornește și daca vreți si abordarea știintifică a ceea ce v-am spus pâna aici puneți mâna și cititi cartea lui Malcom Gladwell – The Tipping Point.

Să auzim doar de succes! 🙂

 

Sursa foto: sabrangradio.net

 

 

 

 

2 thoughts on “NU TE INTREBA CE POATE FACE RADIOUL PENTRU TINE, INTREABA-TE CE POTI TU SA FACI PENTRU RADIO

  1. Pingback: 8 piese am primit pentru emisiunea Seven Folk de la Radio Seven

  2. Pingback: 8 piese am primit pentru emisiunea Seven Folk de la Radio Seven

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.