UA-70778644-2
ANCA LUPES

HOLOGRAF, COMPACT SI IRIS CA PE VREMURI

M-am bucurat tare mult cand am vazut anuntul de concert pentru ca mi-am adus aminte de verile cu concerte Marlboro Music in componenta Holograf, Compact, Iris. Pfoai, ce misto erau concertele alea! Trei trupe care-mi marcasera adolescenta, trei gasti de prieteni si ce spritzuri se incingeau dupa aceea… misto era ca la chefurile de dupa se canta in continuare, baietii o puneau de niste jam sessions senzationale! Cantau cu o bucurie si cu o energie incredibila, de parca nu deabia se dadusera jos de pe scena… Mi-e dor de vremurile alea, tare dor… Ma bucur ca o sa le retraiesc – macar partial – din nou, pe 15 iunie, la Arenele Romane.

Mi-aduc aminte ca ii stiu pe cei de la Compact de prin 1984, ne-am cunoscut la Costinesti. Nu exista nimic pe lumea asta sa se compare cu serile de bancuri de dupa cantare, in care protagonisti erau Teo Peter si Lelut Vasilescu… Ti se rupeau falcile de ras…

Compact canta la Tineretului, era full in fiecare seara, se plateau spagi serioase sa rezervi o masa. Nu toata lumea avea noroc, asa ca se statea si in picioare – ma rog, nu prea era rost de stat ca se dansa incontinuu.

Mi-erau tare dragi, ei si Costinestiul, asa ca plecarile mele la Bucuresti se intamplau cu trenul de noapte. Dupa ce isi incheiau ei programul, la 10, o luam agale spre gara sa prind un tren care pleca pe la 11, cu lacrimile siroind pe obraz, dupa inca o vacanta ‘prea scurta’. Si tot sezonul de vara daca l-as fi stat acolo, tot ‘prea scurta’ mi-ar fi parut vacanta.

Pe Holo i-am cunoscut prin iunie 1986, la ceva cantare organizata la Patinoarul 23 august la care erau invitati si ei si Compact. E greu sa uit cum am stat mai bine de 30 de minute de vorba cu Mugurel Vrabete (proaspat venit in trupa) fiind 100% convinsa ca e Dan Bittman… In apararea mea, rockerii nu prea pupau televizor pe vremea aia, asa ca erau usor de confundat. 🙂

Anul 1986 a fost si cel in care (daca nu gresesc) Holograf si-a inceput sirul de sezoane la Costinesti, la Forum. Aerul din restaurant devenea irespirabil in timpul programelor lor, cand ringul de dans era neincapator. M-am intrebat mereu cum rezistau sa cante pana la capat, de aer conditionat nici nu putea fi vorba – decat ca in bancul ala: “cu conditia sa deschizi geamul”. Dar nici geamuri nu prea erau de deschis la Forum. Nici acolo nu te lipeai de masa – trebuia sa ai pile serioase sau bani de spaguit seful de sala ca sa capeti o rezervare. Iar gasca arata si suna cam asa:

Ani la rand, la Costinesti, si Compact si Holograf si-au crescut o baza de fani solida. Asa ca, dupa 1990, cand statiunea a inceput sa se transforme in mizeria care e astazi, concertele ‘triadei de aur’ (cum i se spunea combinatiei Holograf/Compact/Iris) puse la cale de cei de la Philip Morris umpleau pana la refuz teatrele de vara de pe litoral. Din 1994 si pana in 1997, tot sezonul de vara se statea la mare si se canta la greu – o data la trei zile, luni in sir.

Sunt sigura ca si ei isi aduc aminte cu placere de vremurile alea. Si deabia astept sa vad ce-au pus la cale pentru 15 iunie, la Arenele Romane. Aud ca se va canta 5 ore!!! Locul meu e deja rezervat. Ne vedem acolo! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.